Ce este 5-ALA?

Atunci când operează o tumoră care infiltrează țesutul cerebral, cum este glioblastomul, chirurgul este pus în fața unei alegeri dificile: cu cât rezecă mai mult țesut cerebral aparent normal din jurul tumorii, cu atât îndepărtează mai multe celule tumorale migrate dincolo  de “marginea” tumorii, dar crește riscul de a distruge ireversibil centrii nervoși importanți și de a produce deficite neurologice (hemipareză, tulburări de limbaj). Din acest motiv, în neurochirurgie nu există conceptul de “margine de siguranță oncologică”, așa cum este cazul în tumori precum cele de sân, stomac, colon etc. Până de curând, regula a fost rezecția tumorii, așa cum se vede aceasta pe RMN și în operație, fără țesut cerebral aparent “normal” înconjurător.

Din păcate însă, în cazul glioamelor maligne, în jurul tumorii solide, așa cum o vedem pe RMN și în operație, există celule care au migrat din tumoră și infiltrează creierul normal, funcțional. În aceste zone nici RMN-ul cu contrast nu apare modificat. Singura metodă prin care putem vizualiza existența acestor celule maligne este utilizarea unei substanțe de contrast intraoperatorii – acidul 5-amino-levulinic, 5-ALA sau Gliolan (denumire comercială).

5-ALA este o pulbere care se dizolvă în apă, se bea cu 3-4 ore înainte de începerea operației și este captat de celulele maligne, care îl transformă într-un compus numit protoporfirina IX (PPIX), care are proprietatea de a fi fluorescentă în lumina ultravioletă.

Astfel, în timpul intervenției chirurgicale, atunci când avem dubii dacă am rezecat sau nu toată tumora, comutăm microscopul operator pe lumina UV și țesutul tumoral restant apare fluorescent, de o culoare roz aprins. De multe ori, această fluorescență este în zone aparent normale, pe care nu le-am fi rezecat fără această metodă, lăsând pe loc cuiburi de celule maligne în țesutul cerebral.

Desigur, și această metodă are limitele ei, întrucât nu vizualizează celule individuale, ci doar grupuri relativ mari de celule care, însă, pe RMN și în lumina albă a microscopului operator nu sunt vizibile.

Beneficiile utilizării 5-ALA se datorează gradului crescut de rezecție. Atunci când, la sfârșitul operației, nu mai există fluorescență, spunem că avem “rezecție supracompletă”, comparativ cu o “rezecție completă” care înseamnă că pe RMN-ul de control nu mai avem tumora vizibilă cu priză de contrast.

În termeni de prognostic, există studii care raportează o creștere a supraviețuirii medii de la 17,8 luni (rezecție completă, cu RMN postoperator fără tumora reziduală) până la 27 luni – rezecție supracompletă pe baza utilizării fluorescenței 5-ALA.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Print this page

Lasa un comentariu:

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*