Atunci când vorbim despre tratamentul tumorilor cerebrale maligne, termenul esențial care iese în prim-plan este „MULTIDISCIPLINAR”. Tratamentul pacienților cu tumori cerebrale maligne – întreg managementul lor, de fapt – este multidisciplinar. Nu există „one man show” în neuro-oncologie.

Deciziile se iau în echipe formate din medici de multiple specialități: neurochirurgie, radioterapie, oncologie medicală, neurologie, neuropsihologie, radiologie – imagistică medicală, anatomie patologică și recuperare medicală.

Mai mult chiar, în cadrul fiecăreia dintre aceste specialități există medici dedicați neuro-oncologiei. Datorită volumului mare de informație medicală și a vitezei cu care apar noutățile, acest domeniu necesită o atenție aparte. Din acest motiv, tumorile cerebrale reprezintă un subdomeniu în cadrul fiecărei specialități.

O echipă are nevoie de timp pentru a se forma. Bazele colaborării cu medicii și centrele de profil implicate în acest proiect au fost puse cu aproape cinci ani în urmă. Chiar dacă denumirile instituțiilor în care activăm s-au schimbat pentru o parte dintre noi, legăturile s-au păstrat. Împreună am elaborat protocolul de management al pacientului cu tumori cerebrale maligne și tot împreună continuăm să discutăm fiecare caz.

De cele mai multe ori, cel puțin la debutul bolii, lucrurile stau destul de limpede și fiecare știe ce trebuie făcut. Pe măsură ce trece timpul însă, deciziile terapeutice nu mai sunt la fel de simple. De aceea, ne întâlnim sau ne consultăm online și telefonic ori de câte ori este nevoie, pentru ca pacientul să beneficieze de cea mai bună opțiune terapeutică.