Glioblastom în lobul temporal stâng

Domnul M. a fost diagnosticat cu glioblastom la vârsta de 52 ani, în vara anului 2013, când a făcut o criză comițială (epileptică) la nunta fiicei sale. A fost dus de urgență la spital, desigur, unde s-a făcut un examen computer-tomograf, apoi un RMN. Acestea au arătat o tumoră cerebrală de cca 3,5 cm diametru în lobul temporal stâng, cu priză de contrast, necroză centrală și edem în țesutul cerebral din jur.

A fost operat la 4 zile de la acea primă criză, postoperator fiind în stare neurologică bună, fără deficite. Tumora a fost îndepărtată în totalitate, după cum ne confirmă RMN-ul de control. Rezultatul anatomo-patologic a fost de glioblastom. A urmat radioterapie și chimioterapie – protocolul standard.

Au trecut mai mult de 2 ani de la operație, și domnul M. vine periodic, la 3-4 luni, să facă RMN de control, care nu arată recidivă. În acest interval, este adevărat că au existat RMN-uri cu priză de contrast pe marginea cavității operatorii, semn că tumora a reînceput să crească. La reluarea chimioterapiei și schimbarea citostaticului aceasta a dispărut, astfel încât pe ultimul RMN, făcut în luna iulie 2015, nu avem recidivă tumorală.

Cazul domnului M. nu este unul tipic: la majoritatea pacienților, recidiva apare în primul an de la operație. Există însă și glioblastoame care răspund bine la radioterapie și la citostatice, astfel încât evoluția este una îndelungată.

Prezentăm acest caz pentru a sublinia o idee foarte importantă: statisticile și studiile clinice sunt făcute pe un număr mare de pacienți, iar rezultatele lor reprezintă o valoare medie. Astfel, există pacienți cu rată de supraviețuire peste această medie și pacienți sub această medie. Deși există posibilitatea de a anticipa care va fi evoluția unui anume pacient, nu putem avea certitudini niciodată. Nu putem ști care va fi răspunsul tumorii la tratament (operație, radioterapie, chimioterapie), până nu facem acest tratament.

Încurajăm pacienții și familiile lor să lupte cu această boală, să nu o considere o sentință definitivă cu termen de câteva luni – un an, pentru că nu putem spune niciodată cu siguranță care va fi evoluția individuală a fiecărui pacient.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Print this page

3 comentarii

  1. Bucur Virgil spune:

    Sant bucuros sa vad ca exista cineva care reuseste, fara sa ascunda adevarul, sa sadeasca speranta acolo unde e greu de crezut ca ar mai exista. Salut desigur aceasta initiativa a domnului dr. Mihai Craciun un om pe care am avut onoarea sa-l cunosc intr-o circumstanta deloc fericita in anul 2014 si care impreuna cu domnul dr. Sergiu Stoica au facut miracole in sala de operatie. Sant recunoscator acestor oameni si nu numai lor pentru ca au reusit sa tina vie speranta in sufletele noastre.
    Oamenii aflati in suferita cu astfel de probleme au nevoie mai mult decat orice altceva de o raza de speranta caci fara credita ca vei reusi sa treci de o statistica seaca nu poti face fata acestor protocoale de tratament care nu sant deloc simplu de suportat nici fizic si nici psihic. Desigur ne-am bucura sa aflam ca intr-o zi aceste probleme de sanatate vor fi trecute cu usurinta de pacienti, ca se pot vindeca chiar. Pana atunci insa sa fim alaturi de acesti OAMENI care fac tot posibilul sa ajute pe aceia dintre noi care se afla in suferinta. Si poate si cu ajutorul lor acea zi in care toate bolile grave ale creierului vor putea fi vindecate va veni mai curand. Va doresc sa ne aduceti la cunostinta pe acest blog numai de cazuri fericite domnule doctor!

  2. Dana Pescarus spune:

    Buna, seara, din pacate si mama mea sufera de aceiasi problema, glioblastom, am descoperit in data de 20 aprilie 2015, a fost operata pe data de 24, operatia a reusit, avand doar dificultatii in vorbire, dupa o perioada a inceput tratament oncologic,radioterapie fiind internata in spital 6 saptamani, nu se simtea rau, dar din pacate cand am facut RMN tumoarea era recidiva si avand dimensiuni mult mai mari ca inainte, a intervenit chirurgical in 14 septembrie, urmand tratament oncologic cu temozolomida la 28 de zile, iar in data de 17 noiembrie am refacut RMN avand”recidiva tumorala multicentrica 44x43x67mm. din pacate sanse nu am mai primit,mama mea se simte destul de bine, eu inca cred in miracole, mi se spune crrudu-l adevar in fata! domnule doctor s-ar mai putea face ceva pt mama mea? va multumesc frumos. O seara placuta!

Lasa un comentariu:

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*