Despre glioblastom

Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă și cea mai agresivă dintre toate, deoarece nu se dezvoltă din neuroni, celulele nervoase propriu-zise, ci din celulele gliale (celulele de suport ale sistemului nervos central). Acestea au multiple roluri în susținerea și hrănirea neuronilor, cât și în izolarea electrică a fibrelor nervoase. Celulele gliale sunt de aproximativ zece ori mai numeroase decât neuronii și, spre deosebire de aceștia, se divid și pot da naștere la tumori, benigne sau maligne.

Mai mult >

Biopsia cerebrală

Biopsia cerebrală înseamnă recoltarea unui mic fragment dintr-o tumoră sau altă leziune cerebrală în scopul stabilirii unui diagnostic anatomo-patologic. Apelăm la această metodă atunci când nu putem face o operație de rezecție a unei tumori cerebrale fie din cauza localizării sau extensiei tumorii, fie din cauza stării pacientului. Fiind vorba de o intervenție minimă, cu riscuri reduse, biopsia este metoda preferată prin care putem obține un diagnostic histopatologic în asemenea situații.

Cum se face biopsia unei tumori cerebrale? Pentru a obține specimenul de tumoră se folosesc niște ace special construite prin care se aspiră și se taie un mic fragment.

Mai mult >

Tumorile inoperabile

Ce înseamnă o tumoră inoperabilă?

Glioamele maligne se pot dezvolta în zone ale creierului unde nu putem efectua o intervenție chirurgicală pentru că am produce deficite neurologice inacceptabile (hemiplegie, tulburări de limbaj etc.) prin efectul direct asupra centrilor și fibrelor nervoase sau indirect prin afectare vasculară.

 Mai mult >

Protocol de tratament

Acest protocol de tratament și urmărire este dezvoltat în colaborare cu partenerii noștri din specialitățile Oncologie, Radioterapie, Imagistică Medicală, Anatomie Patologică și Neurologie, în cadrul unor întruniri multidisciplinare desfășurate la BRAIN Institute din cadrul Spitalului Monza, în perioada februarie-mai 2015. Protocolul este bazat pe date concrete, certe și de actualitate din literatura de specialitate.

Fiind vorba de un protocol de tratament, am inclus doar informațiile validate, pentru care există un consens la momentul actual. Terapiile alternative sau experimentale, aflate încă în studii preclinice sau clinice, dar fără confirmare până în prezent, nu pot fi acceptate momentan ca “standard terapeutic”.

Mai mult >