Cum se manifestă tumorile cerebrale?

Tumorile cerebrale au o gamă foarte largă de manifestări, diferite în funcție de localizare, dimensiune, subtipul histologic, viteza de creștere, prezența edemului cerebral sau a hidrocefaliei etc. O parte dintre semnele și simptomele tumorilor gliale sunt comune cu ale altor tipuri de tumori (menigioame, neurinoame) sau ale altor patologii cerebrale (accident vascular, abces, scleroză multiplă); altele sunt relativ specifice doar anumitor tipuri de tumori (de exemplu, pierderea auzului pentru neurinomul acustic).

În continuare, ne vom referi în special la tumorile gliale care apar la adulți – astrocitom, oligodendrogliom, glioblastom – și care, datorită localizării și manierei de evoluție, determină doar o parte din toată paleta de manifestări.

Cefaleea – durerea de cap

Este prezentă în special în cazul tumorilor de mari dimensiuni, eventual însoțite de edem perilezional, care determină creșterea presiunii intracraniene (hipertensiune intracraniană). De asemenea, se poate datora afectării circulației lichidului cefalo-rahidian (LCR) – hidrocefalie. Cefaleea dată de o tumoră cerebrală este de obicei difuză (tot capul) sau fronto-occipitală, e mai accentuată dimineața la trezire sau după efort fizic, se ameliorează cu analgezice uzuale și după vărsături (cu care se poate asocia).

Greața și vărsăturile

Se datorează tot hipertensiunii intracraniene, sunt frecvent precedate de cefalee, pe care o ameliorează.

Amețelile și tulburările de echilibru

De obicei, nu un vertij adevărat, ci mai degrabă o senzație de „cap tulbure”, din cauza creșterii presiunii intarcraniene.

Crizele de epilepsie

În glioamele de grad mic, sunt cel mai adesea prima și singura manifestare a tumorii. Pot fi crize generalizate (grand mal) – episoade de pierdere a conștienței, convulsii ale membrelor, cădere, mușcarea limbii și relaxare sfincteriană – sau crize parțiale, în care pacientul fie își pierde conștiența pentru o scurtă perioadă, dar fără cădere, convulsii sau restul manifestărilor (absențe, sau crize petit mal), fie rămâne conștient și are doar manifestări specifice – mișcări necontrolate ale unui membru (crize motorii), senzații ciudate, fără obiect sau de tip halucinații (crize senzitive – vizuale, auditive, olfactive etc.), episoade de tip deja-vu, sau are un comportament bizar, cu mișcări complexe, dar automate, de care nu își aduce apoi aminte (crizele parțiale complexe, zise și crize de lob temporal). După o criză epileptică, pacientul este întotdeauna afectat neurologic – somnolent, pot apărea deficite neurologice tranzitorii gen hemipareză sau tulburări de limbaj, stare confuzională etc; acestea sunt de scurtă durată (câteva ore maxim), se datorează epuizării neuronale și se remit, de obicei, după somn.

Crizele epileptice, sau crizele comițiale, cum mai sunt denumite, apar datorită unui proces de iritație a creierului afectat de tumoră. Sunt mai frecvente în tumorile de grad mic decât în cele maligne, cel puțin la debut. În evoluția bolii, reapariția crizelor epileptice la un pacient tratat (operație – radioterapie – chimioterapie citostatică) sau apariția lor de novo semnifică, de regulă, o recidivă tumorală. Din acest motiv, preferăm să nu administrăm medicație antiepileptică mai mult decât este strict necesar (3-6 luni postoperator) – pentru a nu masca o recidivă.

Deficitele neurologice focale

    Deficitele neurologice focale sunt pierderi ale unor funcții neurologice datorate dezvoltării unei tumori cerebrale. Ce funcție este afectată depinde de localizarea tumorii, iar severitatea deficitului este dată de mecanismul prin care se produce.

    Există trei mecanisme de producere ale deficitelor neurologice datorate unei tumori cerebrale:

  • De cele mai multe ori, volumul de țesut cerebral afectat de edem și deformat doar de tumoră este mai mare decât cel distrus de ea; din acest motiv, cea mai mare parte a deficitelor neurologice sunt incomplete (de exemplu, hemipareză nu hemiplegie) și reversibile odată cu tratarea cauzei (îndepărtarea tumorii și resorbția edemului).

Cele mai frecvente și importante deficite neurologice focale sunt următoarele:

Tulburările psihice (neurocognitive)

Sunt modificări complexe ale proceselor psihice superioare (atenția, memoria, afectivitatea, comportamentul social, sexual, capacitatea decizională etc), din cauza dezvoltării tumorii. Sunt mult mai frecvente decât se crede, în general, dar sunt greu de diagnosticat deoarece presupun administrarea unei baterii complexe de teste neuropsihologice de către personal specializat, ceea ce poate fi adesea dificil de realizat în condiții clinice. Cele mai frecvent diagnosticate sunt alterări ale atenției, ale memoriei de lucru și ale afectivității (depresie sau euforie), dar la o examinare atentă se pot descoperi mult mai multe, în special la pacienții cu tumori maligne, cu creștere rapidă.

Incidența diferitelor manifestări clinice într-o serie de 105 pacienți cu glioame de grad înalt:

 Cefalee  85
 Grață, vărsături  22
 Deficit motor  36
 Tulburări vizuale  13
 Tulburări de limbaj  13
 Crize epileptice  26
 Tulburări psihice  32
 Tulburări de orientare în spațiu  11
 Dilsexie  2
 Disgrafie  4
 Discalculie  6