Am lăsat la urmă cea mai importantă întrebare. Nenumărate studii venind nu doar din domeniul medical sau chirurgical confirmă că supraspecializarea stă la baza performanței. La ora actuală, neurochirurgia recunoaște și ea mai multe supraspecializări (subdomenii), una dintre ele fiind, evident, neuro-oncologia.
Volumul mare de informații medicale din ultimele decenii, în creștere permanentă, face imposibil ca un singur medic să stăpânească toate domeniile unei specialități așa de complexe ca
neurochirurgia. Noutățile apar cu viteză și integrarea lor în practica curentă necesită focalizarea pe un câmp mai restrâns, cum ar fi neuro-oncologia, unde, în plus, sunt necesare conexiuni multiple și cu alte discipline.
Tratamentul tumorilor cerebrale este o muncă de echipă, în care chirurgul este doar unul dintre jucători. El însă trebuie să fie conectat cu toți ceilalți (neurolog, oncolog, radioterapeut, anatomo-patolog, radiolog, kinetoterapeut, neuropsiholog, anestezist), având un rol foarte important mai ales în primele etape terapeutice. Deciziile se iau de cele mai multe ori în comisii multidisciplinare, în cadrul unor ședințe de neuro-oncologie care se țin periodic (săptămânal), asigurând astfel luarea celor mai bune decizii.
Marile centre neurochirurgicale din lume au departamente specializate pe neuro-oncologie. Din păcate, nu și în România, unde predomină mentalitatea că un neurochirurg bun poate opera orice. Vedem astfel tumori cerebrale operate prost – rezecții parțiale sau doar biopsii, deficite neurologice majore, complicații chirurgicale – și pacienți care după ce au fost operați și au primit diagnosticul nu mai beneficiază de nicio îndrumare, sau în cel mai bun caz de o indicație vagă – ”Ai nevoie de radioterapie și de Temodal. Succes!”. Ei rătăcesc prin hățișurile sistemului medical și ajung să facă tratamentele de care au nevoie târziu sau în condiții proaste, rezultatele fiind pe măsură.
Toate studiile făcute în acest sens confirmă că pacienții cu tumori cerebrale tratați în centre specializate (sau măcar de neurochirurgi specializați) au o evoluție mai bună, indiferent de stadiul bolii, de particularitățile pacientului sau de dotarea tehnică a spitalului.