„Cât mai am de trăit, domnule doctor?” – aceasta este cea mai grea întrebare pe care o aud la consultații. Niciodată nu pot răspunde ferm la ea. Numai Dumnezeu știe răspunsul și, de regulă, nu ni-l transmite și nouă. Noi, oamenii, chiar medici supraspecializați în domeniu, putem doar să facem presupuneri bazate pe experiența noastră și pe datele din literatura de specialitate.
Ce spune, deci, literatura de specialitate? Pentru glioblastom, de la momentul diagnosticului până la deces trec, în medie, în jur de 15-16 luni, în condițiile unui tratament complet: operație, radioterapie și chimioterapie citostatică. Undeva în jur de 1 an de la operația iniți-ală apare recidiva, în funcție de care se reintervine chirurgical, se reiradiază (rareori) sau, cel mai adesea, se reia chimioterapia citostatică. Pentru tumorile de grad III (astrocitom anaplazic), cifrele arată ceva mai bine, în general cu 6-12 luni în plus.
Acestea sunt cifre statistice, obținute din serii mari de pacienți și cumulate pe perioade mari de timp. Variațiile la nivel individual sunt mari, ceea ce face greu de prezis care va fi evoluția unui anume pacient. Există, totuși, niște elemente despre care știm că o influen-țează – se numesc factori de prognostic. În funcție de cum afectează ei evoluția bolii, în bine sau în rău, ei pot fi factori de prognostic pozitivi sau, din contră, negativi.
Factorii care influențează prognosticul în glioamele maligne se pot împărți în trei categorii mari: