Protocol de management și tratament în glioblastom

Glioblastomul este cea mai agresivă tumoră cerebrală a adultului și, din păcate, una dintre cele mai frecvente. În fiecare an, sunt diagnosticate cca. 2-3 cazuri la 100.000 locuitori.

Ca în aproape toate tumorile maligne, tratamentul glioblastomului este multidisciplinar, implicând numeroase specialități medicale: neurologie, imagistică medicală, neurochirurgie, anatomie patologică, oncologie, radioterapie, recuperare medicală. Buna colaborare dintre toate aceste discipline este esențială pentru obținerea unor rezultate optime pentru pacient, atât în ceea ce privește prognosticul vital, cât și în privința calității vieții.

Am pornit acest proiect deoarece, în experiența clinică, există o problemă reală de comunicare între specialiștii implicați în tratarea pacienților cu glioblastom și, din acest motiv, apare o diferență semnificativă între ceea ce se consideră “best standard of care” și ceea ce li se întâmplă pacienților.

Intenția noastră este să definim un protocol optim de tratament și nu numai (urmărire, diagnostic, îngrijiri paliative etc.) și să îl aplicăm tuturor pacienților cu glioame de grad înalt – astrocitom anaplazic și glioblastom. Încercăm astfel să stabilim un standard pentru România și, la momentul actual, un punct de referință într-un domeniu cu multe variabile și necunoscute.

Într-o primă fază, am elaborat un protocol bazat pe datele certe din literatura de specialitate, punând la un loc cele mai bune opțiuni de tratament și diagnostic pentru fiecare etapă.

Protocolul actual este rezultatul mai multor întâlniri multidisciplinare, desfășurate în perioada februarie – mai 2015, în care au fost implicați neurochirurgi, anatomo-patologi, anesteziști, radiologi, radioterapeuți, oncologi și neurologi.

În ultimă instanță, ne propunem să creăm un centru de referință în neurooncologie, cu accent pe glioamele maligne, astfel încât orice pacient cu acest diagnostic să poată obține cele mai bune informații și cel mai bun tratament.