Tumoră cerebrală în lobul occipital drept

Domnul C.I., în vârstă de 59 ani, a acuzat dureri de cap nespecifice și a sesizat că pe partea stângă se lovește de obstacolele întâlnite, ca și cum nu le-ar vedea.

A făcut un CT cerebral și, ulterior, un RMN, care au arătat o tumoră cerebrală în lobul occipital drept, în imediata vecinătate a ariei vizuale.

Tumora are aproximativ 4/3/3 cm, infiltrează creierul și captează substanța de contrast în periferie, în timp ce porțiunea centrală este parțial necrotică. Se poate observa edemul cerebral din jurul tumorii (săgeata albă din Fig. 1). Aspectul este foarte sugestiv pentru un glioblastom.

Fig. 1

La examenul clinic se poate decela doar o îngustare a câmpului vizual pe partea stângă, ceea ce explică de ce se lovește de obiectele de pe aceeași parte. Acest defect de câmp vizual se datorează faptului că tumora infiltrează radiațiile optice de pe partea dreaptă.

Primul pas în tratament a fost intervenția chirurgicală, care s-a realizat sub microscopul operator și ghidajul neuronavigației. Tumora era mai dură decât creierul normal, culoare cenușiu-gălbuie și nu avea o delimitare netă de țesutul cerebral. Întrucât invada și peretele ventriculului lateral drept – cornul occipital, a fost necesară și deschiderea acestuia. Excizia s-a făcut în totalitate, până în țesutul cerebral normal.

Domnul C.I. s-a trezit din anestezie pe masa de operație, la 10 minute după ce s-a pus ultimul fir la plagă și nu are nici un deficit neurologic nou. Se menține defectul de câmp vizual (hemianopsia), dar este un deficit acceptabil, care necesită doar o scurtă perioadă de adaptare.

RMN-ul de control de a doua zi confirmă îndepărtarea în totalitate a tumorii. Se poate vedea cavitatea de rezecție care comunică cu ventriculul lateral drept. Pe marginile cavității se observă materialul de hemostază (biresorbabil, care ajută la oprirea micilor sângerări – săgeata galbenă din Fig. 2).

Fig. 2

Externarea s-a realizat la 3 zile după operație, în stare generală și neurologică bună. Așteptăm rezultatul examenului histopatologic, în funcție de care va începe radioterapia și chimioterapia citostatică.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Print this page

4 comentarii

  1. elena spune:

    Buna ziuo sunt o mama disperata si vreau sami dati o mana de ajutor am o fetita care a fost diacnosticata de o tumoara cerebrala inoberabil am facut numarate cure cu cetostatic si radio terapie si nu a dat nicun resultant va rog frumos sa dati un rasps daca sa iventat alceva va multumesc frumos

  2. Simona Turcu spune:

    Buna seara,as dorii o informatie cat mai urgenta daca se poate,am un cumnat diagnosticat cu edem occipital stang an varsta de 59 ani.a fost descoperit in urma unui CT.are si un diabet zaharat de tip 2.nu vede clar si complect iar astazi a avut o pierdere de cunostinta.Ce este de facut,va rog mult de tot indrumati-ma ce sa fac.

Lasa un comentariu:

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*